Projecten

Onderwijs in Vietnam


 

Onderwijs wordt in Vietnam als een belangrijk goed gezien. Helaas ontbreekt het de overheid aan geld om voldoende scholen te bouwen en goede kwaliteit onderwijs te bieden. Vooral op het platteland zijn er onderwijsproblemen en gaat niet iedereen naar school, bijvoorbeeld bij gebrek aan voldoende en kwalitatieve leerkrachten. Áls de voorzieningen aanwezig dan zijn de leerlingen heel leergierig en gaan ze zelfs op zondag naar school.

Gevolgen Vietnam oorlog

Daar komt bij dat Vietnam nog altijd te kampen heeft met de gevolgen van de Vietnam oorlog in de jaren zestig. In deze oorlog werd gebruik gemaakt van chemische middelen als napalm en agent orange. De nakomelingen van de Vietnamezen die hiermee in aanraking zijn gekomen, worden nog steeds geboren. Deze problematiek hangt nog altijd in taboesfeer. Hulp wordt daarom vooral door buitenlandse organisaties geboden. Langzaamaan komt hier wel verandering en worden, vooral in de steden, de voorzieningen voor gehandicapten beter, zodat deze gehandicapten ook een gezicht in de samenleving krijgen.

Champa richt zich voornamelijk op deze nakomelingen die een extra zwaar leven in Vietnam leiden en tegelijkertijd vol dromen en ambities zitten. Champa ondersteunt individuen om hen te stimuleren een betere toekomst voor zichzelf te creëren.

Giang en Huong

De Vietnamese zussen Giang (1981-2019) en Huong (1978-2012) waren de reden voor Maartje Muskens om Champa Foundation op te richten. Lange tijd heeft Champa Giang en Huong, beide zwaar gehandicapt ter wereld gekomen als gevolg van de chemische middelen waar hun moeder aan is blootgesteld , ondersteund waar mogelijk.

Daarnaast hielpen de zussen Champa óók. Weliswaar aan bed gekluisterd, maar tegelijkertijd ook leergierig en slim. Zo hebben ze de allereerste website van Champa ontwikkeld. In de huidige site zijn nog steeds elementen hiervan terug te zien.

Huong is in mei 2012 bezweken aan diverse medische complicaties. In december 2019 is ook Giang na een ziekbed overleden.

Kinderen die wonen, leren en werken bij Friendship village, Hanoi

Projecten Vietnam


  • Giang en Huong
    anemptytextlline
    Giang en Houng zijn twee jonge vrouwen uit Vietnam die moeten leven met een zeer grote lic...
    Lees meer