Initiatiefnemer

Initiatiefnemer Maartje Muskens


 

Champa is een initiatief van Maartje Muskens. In haar dagelijkse leven in Nederland is zij werkzaam als docent, coach/trainer en procesbegeleider bij onderwijsgroep Yuverta. Daarnaast is zij zeer regelmatig voor korte en langere tijd in Azië te vinden.

Vrijwilligerswerk Vietnam

Diverse vakanties wakkerden Maartjes eerste interesse voor Azië aan. Tijdens haar vrijwilligerswerk in Vietnam in 2005 werd de kiem gelegd voor stichting Champa. Daar werkte ze als docent bij de instelling Friendship village. Dagelijks kwam zij in aanraking met jongeren met lichamelijke en verstandelijke beperkingen als gevolg van agent orange, een ontbladeringsmiddel dat ingezet werd tijdens de Vietnamoorlog. Niet alleen de mensen die direct met het middel in aanraking kwamen, werden ziek, maar ook de generatie daarna ondervond de verschrikkelijke gevolgen. “Het viel me op dat al deze jongeren, ondanks hun beperkingen en beperkte middelen, over zo veel levenslust en ambities beschikken en zo graag wilden leren,” aldus Maartje.

Een paar jaar later gaf Maartje als vrijwilliger Engelse les in het buurland Laos. Ze werkte er op een school en bij tempels in Luang Prabang. Nadat ze opnieuw in contact kwam met lokale jongeren – waaronder veel jonge (uitgetreden) monniken en novices – rijk aan dromen en ambities maar arm qua middelen, besloot ze deze en andere jongeren te helpen hun ambities waar te maken. Stichting Champa was hiermee een feit.

Maartje tijdens een bezoek aan Vietnam