Longgoal’s internationale avonturen

Longgoal

Internationale avonturen


 

Longgoal is een bijzonder geval: als enige student werd hij in 2010 te goed bevonden voor de basislessen Engels die werden gegeven op de Santiphab High School in Luang Prabang. In combinatie met zijn agrarische studie heeft hij via Champa privélessen gehad om zijn Engels naar een nog hoger niveau te brengen. Tegelijkertijd hebben we samen in het buitenland beurzen aangevraagd, zodat Longgoal zich elders verder zou kunnen ontwikkelen. In dat kader reisde Longgoal in 2012 af naar Israël. Een pittig jaar bestaande uit zes dagen per week werken op een kibboets met werkdagen van 13 uur per dag en met één avond per week Engelse les. Met een interessante levenservaring erbij is hij bij terugkomst in Laos aangenomen op een agrarische school.

Studeren in Nieuw-Zeeland

Maar daarmee was de ambitie van Longgoal niet gestild. Hij wilde meer, zich nog verder ontwikkelen. In 2014 heeft hij samen met Champa opnieuw aanvragen voor beurzen ingediend, dit keer in Australië en Nieuw-Zeeland. Goed nieuws bereikte Champa de daarop volgende zomer: Nieuw-Zeeland had hem een beurs toegekend. Ter voorbereiding hierop en als onderdeel van de beurs ging Longgoal eerst een jaar Engels studeren in Vientiane, de hoofdstad van Laos. Als hij daarvoor slaagde, mocht hij naar Nieuw-Zeeland. Het ging goed en inmiddels zijn hij en zijn vrouw voor twee jaar naar dit land vertrokken.

Belangrijke voorwaarde van de beurs is dat hij na afloop van het programma terugkeert naar Laos om zijn kennis direct toe te passen. Een win win situatie!

Longgoal en zijn vrouw

Updates